Kızlık Zarı Dikimi ( Hymenoplasti)
Kızlık zarının Latince adı Hymen’dir. Anatomik ve fizyolojik açıdan kızlık zarının bilinen işlevsel bir özelliği yoktur. Kızlık zarı embriyojik dönemden kalan bir deri kıvrıntısıdır. Dış ortamla vajina arasında bir bariyer görevi gördüğü düşünülmektedir. Kızlık zarı özellikle de Müslüman ülkelerde önemsenmekte ve daha önce cinsel ilişki olup olmadığının kanıtı sayılmaktadır. Toplumdan topluma değişiklik gösterse de ülkemizde kızlık zarı önemsenmektedir. Bu nedenle bayanlar üzerinde de bu toplumsal baskılar etkili olmakta ve kızlık zarına oldukça önem vermektedirler. Birçok toplumda kızlık zarı el değmemişliğin ve masumluğun simgesi olarak görülmektedir.
Kızlık zarı dikimi ameliyatı nasıl yapılır?
Kızlık zarı dikimi kalıcı veya geçici yöntemle yapılabilir. Kalıcı yöntemle kızlık zarı dikiminde vajina iç kısmında Flep denilen doku parçası kaldırılarak yeni bir kızlık zarı yapılandırılır. Bu bölgenin kanlanması yine vajinanın kendi damarları tarafından olmaktadır. Bu yeni yapılandırılan kızlık zarı vajina duvarını çepeçevre sarar ve adeta orada bakire bayanlarda da olduğu gibi bir bariyer görevi de görür. Bu yapının ortasında normal bakire bayandaki kızlık zarında olduğu gibi bir delik bulunur, bu açıklık sayesinde adet kanı ve vajinal salgılar dışarı akabilir. Kişi ilk cinsel ilişki yaşadığında bu yeniden yapılandırılan kızlık zarı yırtılarak kanama meydana gelir. Kanama bakire bayanda olduğu gibi yırtılma sonucu o bölgedeki damarların hasar görmesi sayesinde olur. Miktarı, özellikleri, rengi bakire bayanda meydana gelen kanama ile aynıdır. Kalıcı yöntemle tamir yapılırken eğer vajinada genişleme de varsa daraltma işlemi de aynı zamanda yapılabilir. Vajinada genişleme uzun süreli cinsel ilişkiye, kürtaja veya doğuma bağlı olabilmektedir. Geçici kızlık zarı dikiminde ise bu tamir işlemi sonrası kişi 3-4 gün içinde cinsel ilişki yaşamalıdır, aksi takdirde kanama meydana gelmeyebilir. Bu yüzden bu ameliyat sık olarak uygulanmaz, daha çok kalıcı yöntem tercih edilir.
Kızlık zarı tamiri ameliyatı ne kadar sürer?
Geçici yöntem yapılan kızlık zarı tamiri ortalama 10-15 dakika sürmektedir. Kalıcı yöntem dediğimiz flep yöntemi daha uzun bir ameliyattır ve ortalama 30 ila 40 dakika arası sürmektedir. Bu işleme eğer vajina daraltma ameliyatı da eklenecekse bu ameliyat süresini ortalama 20 dakika daha uzatmaktadır
Kızlık zarı tamiri ameliyatı genel anestezi ile mi yapılır?
Kızlık zarı onarımı genel anestezi altında hasta uyutularak yada lokal anestezi ile bölgesel uyuşturularak yapılabilmektedir. Ameliyat esnasında derin dokulara girilmediğinden ve yüzeysel çalışıldığından lokal anestezi ile de hasta herhangi ağrı ve rahatsızlık duymadan ameliyat gerçekleştirilebilir. Eğer genel anestezi ile yapılacaksa hasta en az 6 saat aç ve su içmeden gelmesi gerekmektedir.
Kızlık zarı dikimi partnerinizin tarafından anlaşılır mı?
Kızlık zarı onarımı partneriniz tarafından anlaşılmamaktadır. Kızlık zarı tamirinin yapıldığı ancak uzman doktor tarafından kızlık zarı muayenesi yapılırsa anlaşılabilir. Bunun dışında görüntüleme yöntemleri veya tahlillerle de kızlık zarı onarımının yapıldığı anlaşılmaz.
Kızlık zarı diktirme işlemi sonrası hasta ne zaman günlük hayatına dönebilir?
Kızlık zarı onarımı sonrası ilk bir hafta bizim için önemlidir. Bu dönemde hasta normal yaşantısına dönebilir, çalışabilir ancak denize havuza girmemeli spor yapmamalı veya bacağını aşırı açmasını gerektirecek hareketlerden uzak durmalıdır. Bir hafta sonra hastalarımızı kontrole çağırmaktayız ve herhangi bir problem olup olmadığını tespit etmekteyiz.
Kızlık zarı dikimi ameliyatı riskleri nelerdir?
Kızlık zarı onarımı cerrahi bir prosedürdür. Her cerrahi işlemde olduğu gibi kızlık zarı onarımında da ağrı enfeksiyon ve kanama ortaya çıkabilmektedir. Genellikle bu komplikasyonlar ameliyat sonrasın 1 hafta görülmekte 1 hafta boyunca sızıntı şeklinde kanama ve batma şeklinde ağrılar olabilmektedir.
Kızlık zarı cinsel ilişkiye girmeden de yırtılır mı?
Kızlık zarı cinsel ilişki dışında sürtünme, mastürbasyon, bilinçsiz tampon kullanımı , kaza , travmalar ve ata binmeye bağlı gerilme nedeni ile yırtılabilmektedir.
